Darjeeling nabízí výhled na Himálaje, ale také čaj s nezaměnitelnou chutí i vůní

Autor: Alena Hájková

Darjeeling | Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Indický čaj Darjeeling. Jeho lahodná chuť i vůně nás okamžitě zaujme. Tento nápoj ale v sobě ukrývá daleko víc, než bychom čekali. Čajový rituál vám umožní nejen se uvolnit, návštěva Darjeelingu zase nezapomenutelné zážitky.

Existuje mnoho oblastí, ve kterých se čaj pěstuje, jednou z nich je Darjeeling. Leží v podhůří Himálaje na severovýchodě Indie, ve výšce 1830 m n. m. a honosí se úchvatnou krajinou. Při jasném počasí můžete v dálce zahlédnout největší horu světa, kterou jako první na světě zdolal horolezec Edmund Hillary a šerpa Tenzinga Norgay. Právě na jejich počest zde bylo založeno muzeum, které můžete při vaší návštěvě navštívit.

Pohled na Himálaje | Foto: Himalaya Family Adventure

Název čaje je odvozený právě od této horské oblasti, ve kterých se pěstuje. Právem je považován za „šampaňské mezi čaji“. Tento světoznámý čaj je vysoce ceněný pro svoji kvalitu. Nadchne nás svojí nezaměnitelnou muškátovou chuť i omamnou vůní.

Indický čaj | Foto: Pixabay

Pěstují se zde různé druhy čaje. Velmi oblíbený je pro své léčebné účinky zelený. Nejkvalitnější čase jsou z mladých zelených lístků. Není proto divu, že poptávka po nich je celosvětově obrovská. Lístky čaje se také mísí z různých listů a sklizní, díky tomu vzniká čaj jedinečné chuti, úžasného aroma a vysoké kvality. Samotné čaje se liší podle toho, z jaké čajové zahrady pochází.

Pravý indická čaj můžete pít nejen s mlékem, ale také kardamomem, který dodá tomuto nápoji jedinečnou chuť i aroma. Nezapomeňte, že chuť čaje nesmí být mdlá, bez aroma. Nejkvalitnější je čaj sypaný.
Chcete-li si tento skvost opravdu vychutnat, vyzkoušejte čajový rituál. Slouží nejen jako meditace, pročistí tělo i duši, ale navozuje klid. Vychutnat si tento nápoj v klidu je pro Asiaty vysokým projevem úcty.

Pro zajímavost toto indické město v Západním Bengálsku, ležící v nadmořské výšce 2000 m nabízí také zajímavé výlety. Turisty přitahuje blízkost největších velehor světa, Himálaje. Projet se zde můžete unikátním vláčkem, kterému se říká Toy trail. Během cesty, která trvá sedm hodin vás uchvátí nezapomenutelné výhledy na hory, džungle, čajové plantáže.

Vláček Toy trail | Foto: Pixabay
0