Daně v Čechách a v Německu. Jak nenaletět?

Autor: Jan Čížek

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Daně živnostníků a OSVČ neznamenají jen konečnou sumu pro odvod státu. Je potřeba také zaplatit za služby osob nepostradatelných pro výpočet jejich výše. Daňové přiznání se v Česku například od Německa naprosto liší. V čem?

Navýšení ceny za zpracování účetnictví si domluvte vždy předem. Dohadování o ceně je ze strany účetní naprosto neprofesionální. Například soukromí účetní mohou během roku navýšit svou cenu. Pokud se tak stane, mělo by být jejich povinností vás o tom předem informovat. Vy s jejich návrhem ceny jako zákazník můžete i nemusíte souhlasit. „Účetní mi změnila cenu ve chvíli, kdy mi předávala vyplněné formuláře“, stěžovala si klientka na soukromou účetní Matějíčkovou nedaleko Prahy. „Několik let jsem k ní chodila a cena byla stejná. Předpokládala jsem, že pokud by se navyšovala, zeptá se mne předem, zda-li souhlasím. Novou cenu bych zaplatila, protože jako účetní byla spolehlivá“, řekla překvapeně její dlouholetá klientka.

Nestalo se a účetní tak klientku postavila před hotovou věc. „Asi jsem zapomněla, ale i přesto za starou cenu roční účetnictví dělat nemůžu“, hájila se účetní. Další soukromá účetní z Prahy nám naopak sdělila: „Účetnictví se věnuju několik let. Mám své stále klienty, kteří moje ceny znají předem a nikdy jsem takovýto problém neřešila.“, řekla paní Dáša.

Argument je sice v pořádku, ale způsob jednání o navýšení ceny až po ukončení práce je nejen neprofesionální, ale především nesolidní. „Já už k této účetní důvěru nemám. I kdybych měla zaplatit jinde víc, půjdu tam, kde se ke mně chovají slušně a klienta si váží“, sdělila pro VIPosobnosti.cz zákaznice. Soukromé účetnictví není tedy jen o výpočtech, ale také seriózním jednání.

Samozřejmostí by měl být jasně viditelný, vyvěšený ceník, podle kterého by se mohl zákazník orientovat a sám se rozhodnout, zda-li mu cena vyhovuje. Bohužel u nás nepostradatelnosti soukromých účetních, ale i firmám nahrává zbytečně složitý vypočet daní.

V Česku je výpočet daní zbytečnou byrokracií. Naopak v Německu je způsob vypočítání daní průhlednější a jednodušší. V čem?

Podávání daňového přiznání je pro živnostníky tou nejjednodušší záležitostí. „Člověk nemusí být žádným účetním specialistou, aby si sám vyplnil jednoznačně koncipované formuláře. Pokud živnostník nemá žádné složité případy, ušetří nemalou částku za účetní.“, říká Vít Hálek, který v Německu pracoval a musel tak vyplňovat daňová přiznání. „Jestli v přiznání udělal chybu, dozví se to zpravidla do měsíce od podání daňového přiznání a pokud se nejednalo o zjevný podvodný pokus krácení daní, opraví se chybně vyplněná položka, doplatí se rozdíl a hotovo“, vysvětluje pan Hálek.

Pokud by se stejný systém podařilo zavést i v ČR, byla by to pro živnostníky obrovská úleva. „Účetní jsou si u nás vědomi své nepostradatelnosti a někdy i se svými zákazníky podle toho jednají. Ceny za úkony, které s příslušným počítačovým programem nejsou časově nijak náročné, se neustále zvedají. Účetní se setkávají na pravidelných kurzech a domlouvají se, kolik si mohou za své služby účtovat,“ vysvětluje pan Hálek.

A tak se někdy účetní ani neobtěžují, aby svým klientům navýšení cen oznámili předem a svůj účet si předloží ex post s poukazem, že to jsou normální ceny na trhu. „Absolutně netvrdím, že tak jednají všichni, je spousta velmi férových a slušných účetních, jako v každém jiném odvětví. Jen ti neslušní tak nějak více vyčnívají. Proto velmi uvítáme jakoukoliv změnu k lepšímu,“ uzavírá Vít Hálek.

0