Chcete dosáhnout harmonie i zdraví? Vydejte do Rishikesh, město jógy

Autor: Jan Čížek

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Cítíte se energeticky vyčerpaní? Být v příjemné náladě, dosáhnout vnitřního klidu je náročné. K dosažení harmonie nám může pomoci jóga. Vydejte se za nimi do indického města Riskikesh.

Zatímco v Indii je jóga jedním z prostředků, který napomáhá duchovnímu rozvoji, na Západě ji využíváme především k upevnění zdraví. Pomůže nám i lépe dýchat. Poznejte právě v této době její kouzlo i léčebné účinky.Ať už fyzickým či duchovním cvičením jógy je možné překonat nepravé ego, které nad námi vládne a brání nám v osobním růstu a rozvoji. Cviky, meditace, ale také mantry nám pomáhají být v rovnováze, k vnitřním klidu, duševní i fyzické vyrovnanosti a dodávají nám energii. Díky této úžasné metodě si můžeme srovnat, ale i ovládnut naše myšlenky. Utiší naši mysl a pomůžou nám nad sebou získat moc. Nevšední zážitek nabízí indické město Rishikesh v těsné blízkosti posvátné řeky Gangy v himálajském podhůří se silnou duchovní aurou nejen pro poutníky, ale i pro turisty. Toto energií nabité místo je právě známé jako město jógy. Najdete v něm právě nespočet jogínksých škol a množství tradičních ašrámů.

Jóga nabízí různé mentální techniky pro hluboké uvolnění, které dokáží zregenerovat naše duševních síly, rozvíjet schopnosti i zkvalitňování morálních hodnot. Je styl myšlení, je pravou podstatou našeho bytí. Pokud bychom se jí chtěli aktivně zabývat, nabízí několik forem od Hatha jógy až po Aštanga jógu. Záleží na nás, kterou si vybereme. Přesto, že každá podporuje jiné účinky, s každou z nich dosáhneme potřebného zdraví.

Součástí jógy je správné dýchání. Při vydechnutí ze sebe vydechujeme veškeré škodliviny, negativní energie, naopak při vdechu načerpáváme energie pozitivní. Aby naše dýchání bylo efektivní, je zapotřebí dýchat správně, tedy zhluboka a pomalu. Žijeme ve spěchu, ve stresu, což nás naučilo dýchat mělce a rychle a náš mozek je tak nedostatečně zásobovaný potřebným množstvím kyslíku, proto jsme brzy unavení, vyčerpaní, bez energie. Právě v této pandemické době bychom měli myslet na dostatek pohybu, který nám pomůže zlepšit fyzickou kondici a okysličí mozek i cévy.

Meditace | Foto: Pixabay

Také indické mantry mají při cvičení jógy svůj nezanedbatelný význam. V sánskrtu, nejstarším indickém jazyku, byly napsána stejně jako většina starodávných indických textů právě v tomto jazyce. Přivedou nás do meditačního stavu. Mantra jsou silná slova, zvuky, které mají vysoké vibrace a díky nim léčivé účinky. Nejznámější mantrou je původní slabika vesmíru ÓM . Používá se samostatně nebo jako součást dalších manter. Zpěv manter rozvibruje naše hlasivky, tělo a stejně jako meditace a cvičení nás spojuje s naší podstatou.

0