Chcete mít klid? Přestaňte se hádat sami se sebou

Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Všichni to známe. Často si v hlavě zpětně přehráváme, co jsme měli říct, udělat jinak. Bohužel čas nevrátíme, takže nám naše analýza může pomoci hlavně pro současnost a budoucnost. Někdy do našich vnitřních debat, rozhovorů vkládáme negativní emoce, které jsou kontraproduktivní a okrádají nás o energii, kterou můžeme vložit do jiných aktivit, seberealizace a posunu.

Stojí nás spoustu energie a času. Navíc negativní emoce nám v řešení, nalezení správného závěru stejně nepomůžou a klidu nedodají. Po nepříjemných debatách s druhými se nakonec hádáme jen sami se sebou. Možná, že ti ostatní už o našem rozhovoru neví, neřeší ho, jen my si stále dokola v hlavě přehráváme, co by bývalo bylo správně. Pokud jsme to neřekli, pravdy ani závěru se stejně nedopátráme.

Vnitřní boj, konfrontace nám klidu nepřidá. Ne nadarmo se říká „hoď to za hlavu“, tedy za sebe, abychom to neměli již před sebou a nenutilo nás to se stejnou myšlenkou neustále zaobírat. Často dojdeme k velmi zkresleným závěrům a člověka, který už se na nás nezlobí tak stejně jako sebe můžeme naštvat znovu. Emoce jsou důležitou součástí našeho bytí, je ale zapotřebí s nimi umět pracovat předeším tak, aby nás nezraňovaly a my si sami zbytečně neubližovali. Vnitřní klid je pro naši psychiku i vývoj velmi důležitý,“ vysvětluje Alka Hájková, poradkyně osobního a profesního růstu. Nakonec pokud naše chyby a nedokonalost budeme brát jako vývoj, pomůžeme si víc, než zbytečním sebetrestáním.

4