Chcete být upřímní a jednat na rovinu? Zkuste to s taktem

Autor: Alena Hájková

Foto | Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Chtěli byste říct kolegovi nebo šéfovi upřímně, co si myslíte? Zvažte, jestli vám to stojí za to. Pokud jste se rozhodli, že ano, záleží na tom, jak. I neverbální komunikace vás může prozradit. Přinášíme pár tipů taktnosti v praxi.

Málokdo má problém upřímně pochválit, ale nikdo se chvále nebrání. Sdělit na rovinu, co se nám nelíbí není lehké. Hlavně když jde o nadřízeného. „Jsou šéfové, kteří pro své ego i dobře míněnou kritiku nesnesou, ale jsou také ti, kteří nesouhlas berou jako výtvu k diskuzi,“ říká šéf firmy Ja Potužník. Kromě slov vás przradí také vaše řeč těla. Nevraživý pohled, nebo bojovný postoj za vás řekne vše.

Říkat pravdu za každou cenu bez ohledu na důsledky se nevyplácí. „Tady můžou být ztráty dalekově větší než radost z toho, jak jste to někomu nandali,“ říká psycholog Vladimír Täubner. Je potřeba si uvědomtit, že vaše pravda je jen ta vaše, je otázkou úhlu pohledu. Proto při kritice nemiřte přímo na člověka, ale na chybný čin, slova. Rozhodně není vhodné na druhé křičet, útočit ani mezi čtyřma očima, ani před ostatními. „Vždy je lepší začít pozitivně a postupně přejít ke kritice“, dodává psycholog. Pokud můžete, nechte si čas, abyste se dostali do klidu.

Říct něco diplomaticky už je vyšší škola, která ani vás ani druhé neurazí. Důležité je umět v komunikaci hledat společně řešení problému. K diplomacii také patří vyhnout se sloganu ‚upřímnost za upřímnost‘. Tato cesta nikam nevede. Nejen, řže se snížíte na úroveˇ%n toho, kdo na vás útočí, ale také se už nemusé podařit vztahy urovnat. Dav se vždy nakonec přikloní k těm, kteří tolik nekritizují, jsou méně konfliktní a řeší problémy s nadhledem. A to i ve chvíli, kdy vám mezi čtyřma očima přitakávají.

Taknost v praxi:

Špatně: To nepochopí jen idiot…

Správně: Asi jsem to nevysvětlil přesně. Zkusím ještě jednou…

 

Špatně: Neřvi tady. Nedá se tu pracovat…

Správně: Vím, že máš silný hlas, ale potřebuju pracovat, soustředit se…

 

Špatně: Smrdíš. Nemůžes se umýt? …

Správně: Občas cítím tvůj pot, nemůžeš s tím něco dělat?…

 

Špatně: Šéfe, nemáte pravdu…

Správně: Šéfe, chápu vás, ale já si na základě vašich informací myslím něco jiného…

Pokud někomu netaktně ublížíte, bude si to pamatovat a v nečekanou chvíli vám to rád vrátí. Věřte, že vše se dá řešit. Je zapotřebí jen najít správná slova, tón i čas.

0