Betlémské světlo, komedie s prvky magického realismu

Jana Šafářová

Betlémské světlo | Foto: Bioscop
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

„Dali jsme každé postavě a jejímu příběhu vlastní škálu barev. Dodržujeme je v kostýmech, rekvizitách i v barvách dekorací. Jak se spolu postavy a jejich příběhy setkávají, vznikají z toho nové a často opravdu krásné kombinace. Náš film je komedie plná fantazie a takový žánr si o barevnou opulentnost přímo říká,“ říká režisér filmu Jan Svěrák. „Je to hodně barevný film, nic takového jsme ještě nedělali. Ale všechno je jednou poprvé,“ svěřil se kameraman snímku Vladimír Smutný.

Inspirací pro vznik scénáře byly Janu Svěrákovi oblíbené povídky Zdeňka Svěráka. „Baví mě, že se postavy z různých mých povídek ve filmu setkávají v nových nečekaných situacích. Pro film je to stmelující prvek a pro diváky to bude doufám zábavné,“ vysvětlil Zdeněk Svěrák, který v této komedii s prvky magického realismu servíruje univerzální otázky lidského života s nadsázkou a humorem. „Nic lepšího než humor proti smutku nemáme,“ uvedl Svěrák tak trochu s odkazem na dnešní neveselou dobu.

Film Betlémské světlo vypráví o stárnoucímu spisovateli Karlu Šejnohovi (Zdeněk Svěrák) už psaní nejde jako dřív. Nedokončené povídky se mu hromadí v hlavě a jejich postavy vylézají na denní světlo a dožadují se, aby autor pokračoval v ději. Všichni něco chtějí. Fotograf Matěj chce získat nedobytnou magistru z lékárny, pan Bohumil prosí, aby udělal zázrak, automechanik Bakalář by chtěl být léčitelem. Do toho vstupuje z reálného světa Šejnohova manželka, která si myslí, že už by měl psaní nechat a konečně se věnovat jí.

Nový film otce, syna a už i vnuka Svěrákových dorazí do českých kin 10. března 2022. V Betlémském světle režiséra Jana Svěráka se představí v hlavních rolích kromě Zdeňka Svěráka a Daniely Kolářové také Ondřej Vetchý, Vojta Kotek, Tereza Ramba, Vladimír Javorský nebo Jitka Čvančarová.

Zdroj: Bioscop

1