20 let divadla jsem oslavil se smíšenými pocity, říká principál Oldřich Lichtenberg

Divadlo Broadway 20 | Foto: František Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Muzikálové divadlo oslavilo dvacáté narozeniny daleko skromněji, než plánovalo. Přesto bylo zaplněné do posledního místa. Pro své příznivce chystá další představení, mezi nimi koncert věnovaný písním Karla Gotta. Jak vznikl nápad založit si vlastní divadlo, ale i s jakými pocity přišel jeho principál, JUDr. Oldřich Lichtenberg pogratulovat po dvaceti letech svým kolegům i divákům?

JUDr. Oldřich Lichtenebrg, Michal David | Foto: František Jirásek

Udržet divadlo plné diváků dvě desetiletí není jednoduché. Jak na své začátky vzpomíná principál divadla JUDr. Oldřich Lichtenberg? „Motivací pořídit si vlastní divadlo byla moje práce produkčního. Podílel jsem se na muzikálech v divadle TaFantastika i na Nové scéně v Bratislavě. Přišel za mnou Michal David s různými nápady. Mezi nimi byly i jeho melodie, dnes velmi úspěšného muzikálu Kleopatra, který hrajeme v divadle dodnes. Když mi Michal tyto melodie pustil, začali jsme hledat prostory, kde bychom toto představení hráli. V tu chvíli mě ale nenapadlo založit si vlastní divadlo. Ale až když jsme neuspěli například v bývalém Paláci kultury a jiných prostorách, tak se naskytla možnost zrekonstruovat bývalé kino Sevastopol, které se ještě předtím jmenovalo Broadway. A takto to celé vzniklo. Duchovním otcem divadla je vlastně Michal David.,“ vypráví pro VIPosobnosti.cz JUDr. Lichtenberg.
Více zde: Cesta k úspěšnému datu 22.2.2002 byla pro Michala

Dnes velmi oblíbené, převážně muzikálové divadlo nachystalo pro diváky velkolepou show, která se měla původně odehrát 22. února 2022 v O2 aréně. Právě tady se v lednu o dva roky dříve proběhl koncert muzkálových melodií Karla Svobody a Michala Davida. Zaplněná hala si vyslechla jejich hity v podání Mariána Vojtka, Jana Kopečného, Petra Koláře, Tomáše Trapla, Josefa Vojtka, Bohuše Matuše, Kamili Nývltové a dalších osobností.

Bohužel plán k uskutečnění dalšího velkolepého koncertu přerušila covidová situace, a tak se ten narozeninový odehrál v prostorách divadla Broadway, které bylo během nucené pauzy uzavřené. I tady se na pódiu střídali s písněmi a gratulacemi převážně zpěváci, kteří vystoupili v O2 aréně a jsou léta spjati s divadlem Broadway. Velkého potlesku ve stoje se dostalo Václavu Neckářovi a jeho Mýdlovému princi. Zda se klutura vrátí opět do svých kolejí ukáže čas. Oslavou provázela Kristina Kloubková, která dříve účinkovala v divadle nejen jako tanečnice.

S jakými pocity přišel gratulovat na pódium principál divadla? „Jsme v nejisté době, takže moje pocity byly smíšené. Právě teď na nás dopadají slabé prodeje vstupenek, takže v tomto případě nejistota. Ale na druhou stranu velká radost, protože když se ohlédnu, máme za sebou něco, za co se z velké části nemusíme stydět. Vybudovali jsme ochrannou známku, lidi k nám rádi chodí. Ale samozřejmě mě provází i smutek z toho, že jsem o dvacet starší. Takže moje pocity jsou především nejistota z dnešní situace, z toho, co jsme dělali a snad ještě budeme a smutek, že je nám všem o dvacet let víc. Už v době covidu jsme říkal, že lidé začnou šetřit, měnit priority ve výdeji peněz a kultura bude na jednom z posledních míst,“ dodává šéf divadla.

Přesto se na Broadwayi chystají další představení. Jedno z nich bude věnováno písním Karla Gotta. Dvě z nich skvěle zazpívali již teď na oslavě Marián Vojtko a Bohuš Matuš.

Narozeninový koncert si můžete prohlédnout ve fotogalerii Františka Jiráska níže

2