Generál Pavel si hloubku ekonomických problémů ani neuvědomuje, varuje Havlíček

doc. Karel Havlíček | Foto: František Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Vážnost ekonomické situace se již dotýká mnoha firem i rodin. Vojna a mír, ale také image a odbornost kandidátů. Vážné téma nejen pro kandidáty na Hrad i současnou vládu. Čím by se měli voliči řídit při volbě prezidenta, jak se zorientovat v informacích, které jim předkládají média i samotní kandidáti? Nejen o těchto tématech s Karlem Havlíčkem v exkluzivním rozhovoru pro VIPosobnosti.cz.

Pane Havlíčku, teď Andrej Babiš potřebuje oslovit především nerozhodnuté, váhající voliče. Vy jste těsně po oznámení výsledků prvního kola řekl: „Jen s heslem ‚ANO, bude líp‘ si už nevystačíme.“ Přišlo téma válka – mír. Velmi důležité je také téma ekonomické…

Není to jenom téma válka – mír, ale i téma současné recese v ekonomice, téma extrémního zdražování, energetiky, sociální oblasti a téma mimořádné neschopnosti této vlády. A protože ta se zcela otevřeně postavila za generála Pavla, vnímáme ho jako vládního kandidáta a tvrdíme, že kdo volí pana Pavla, do značné míry souhlasí s vládou.

Lidé někdy naskakují na různá mediální klišé. Podle čeho se rozhodovat a čeho je potřeba si také všímat?

To si každý musí vyhodnotit sám. Ale podle mého názoru by se lidé neměli řídit jen frázemi a tím, co nadiktují PR týmy konkrétnímu kandidátovi. Měli by vzít v úvahu, co pro ně ten dotyčný v posledních letech udělal fakticky a konkrétně. Funkce prezidenta není funkce někoho, kdo se rozkoukává a kdo vstupuje do společenského dění, ale někoho, kdo již nějak působil v minulosti. To by měl volič vyhodnocovat. Patří sem samozřejmě i kandidátovy chyby, které se započítají negativně, ale lidé by si měli vzít posledních deset let a podívat se, kdo z těch dvou kandidátů udělal pro Českou republiku více.

Na všech veřejných akcích, v médiích je vidět, že pro generála Pavla ekonomika nepatří k jeho silným stránkám. Právě ta ale trápí Čechy nejvíc… Jak jsou na tom domácnosti, firmy v současné době?

Lidi samozřejmě zajímá jejich ekonomická situace, tím spíše v době, kdy Česká republika má jedny z nejhorších výsledků v celé EU. Co se týká například ceny energií či poklesu reálné mzdy, začínáme patřit k otloukánkům celé Evropy, jsme na jejím chvostu. Třicet procent domácností míří k chudobě, firmy platí za energie výrazně víc než jejich konkurenti v ostatních zemích, ačkoliv tady elektřinu vyrábíme, vyrábíme ji levně a ještě ji exportujeme. Právě to jsou témata, která určitě každého zajímají. A že pan generál říká přesně to, co mu řeknou jeho poradci, nevypadá úplně důvěryhodně. Říká něco, čemu možná sám úplně stoprocentně nevěří. Působí na mě trošku sterilně a mám pocit, že si hloubku ekonomických problémů ani neuvědomuje.

Není to také tím, že mu experti poradili, že než aby řekl něco špatně, tak ať radši mlčí?

Může v tom tato taktika být. On si asi velmi dobře uvědomuje, že pokud je člověk třeba i několik let dlouhodobě vidět a neustále se k něčemu vyjadřuje, pak přirozeně občas řekne i nějaký nesmysl, což se mu samozřejmě vrací. Čili kdyby byl pan Pavel v politice třeba pět nebo deset let, je celé řadě voličů pro smích, tak jako jsou pro smích ostatní politici. Takto mají lidé pocit, že kdo je nový a nemluví úplně nelogicky, je tím spasitelem. Ale jsem přesvědčen, že Petr Pavel jím není.

Lidé někdy volí intuitivně, emočně a pocitově. Petr Pavel má spíš takový „poker face“. Podle čeho by se měli voliči ve finále rozhodnout?

Co si budeme nalhávat, u politiků nezáleží jenom na tom, co člověk udělal, ale také jak vypadá. To pravda je. Přesto doufám, že lidé budou volit více rozumem a méně přes pozlátko, kterým se je snaží někteří podchytit. Myslím, že není podstatné, jak člověk vypadá v zrcadle, ale co dělá a jak rozumí konkrétním věcem.

O Babišovi se mluví, že vlastní média, ale více se v nich ukazuje spíše generál.

To je samozřejmě zaběhlé klišé, že Babiš zneužívá média. Myslím, že když si přečteme dnešní média, každý si z nich udělá vlastní obrázek a nemusí být zrovna mediální analytik. Drtivá většina médii je na straně pana Pavla. To prostě je realita, my jsme na to již zvyklí a myslím, že lidé už si nenechají vymývat mozky.

Všimla jsem si, že Andrej Babiš kromě velkolepých setkávání s lidmi nabízí i komornější a kulturnější zážitky. Návštěvu Státní opery, Pražského Jezulátka nebo výstavu královských klenotů na Hradě. Co tím chce lidem vzkázat?

Máte pravdu, určitá míra skromnosti neuškodí. My jsme si plná náměstí zažívali v průběhu posledních několika měsíců, takže myslím, že pan Babiš nemusí nikoho přesvědčovat o tom, že dokáže nalákat stovky nebo tisíce lidí na svoji akci. Dokonce to dělal i v době, kdy nebyla žádná prezidentská kampaň. I v komunální kampani dokázal zaplnit náměstí v Opavě, v Porubě, v Havířově a v jiných městech. Navštívili jsme jich celkem více než 300. Může si tedy dovolit nahradit mítinky kulturou, ukázat trošku jinou tvář člověka z masa a kostí, který si stoupne bez problémů do fronty a žije i normálním způsobem života. Na plných náměstích popravdě řečeno přesvědčujete jen přesvědčené. Člověk by se měl ukázat v nějakém normálním světle, a nejenom v tom sterilním.

Říká se, že na náměstí v Ostravě na akce s generálem bylo nahnaných spoustu mladých lidí ze škol.

Volební štáby někdy svážejí lidi ze všech možných koutů, my jsme to nikdy nedělali. To k tomu asi patří a není to nic mimořádného. Každý si musí udělat svůj obrázek. A jak již jsem řekl, myslím, že setkání na náměstích stejně už tolik nerozhodnou. Co se týká Moravskoslezského kraje, tam měl Babiš v prvním kole myslím 45 procent, to je naprosto neuvěřitelné.

Co lidi na vašich mítincích na panu Babišovi nejvíc zajímá?

Nejvíc je zajímá, jak by řešil současný ekonomický problém ČR. Naprosto mimořádným způsobem se jich dotýká, kolik dnes stojí energie. Takže určitě chtějí vědět, jak by oponoval vládě ve způsobech řešení. Pak jsou to témata týkající se cenzury, protože lidé jsou nervózní z toho, že by se měla zavádět a tato vláda ji podporuje. Ptají se, jak by se k tomu jako prezident postavil. Zajímají je mezinárodní otázky, třeba postoj k válce na Ukrajině. Nelíbí se jim, že Pavel prohlásil, že trvalý mír je iluze. Chtějí spíše někoho, kdo bude iniciovat mírové řešení, než někoho, kdo bude vše vidět jenom úhlem pohledu generála.

Není to podle vás záměr, že v této době kandiduje zrovna voják?

Pavel se na to připravoval už několik jet, tak asi není překvapení, že kandiduje. Pro nás je podstatné, že je to vládní kandidát. Musíme stále ukazovat, že tato vláda dostala naši zemi tam, kam ji dostala, zejména v hospodářské oblasti. Hospodářsky nás tato vláda nevede dobře. A pan Pavel hospodářské oblasti vůbec nerozumí, takže hrozí, že budeme mít vše pod kontrolou pětikoalice bez nějakého oponenta.

Myslíte, že by pan Babiš měl moc tento vážný problém zvrátit?

Moc by na to úplně neměl, ale měl by v každém případě nástroje, kterými může s vládou komunikovat, třeba na různých jednáních nebo prostřednictvím jmenování minstrů či členů bankovní rady České národní banky. A kromě těch právně určených věcí jsou tu také nějaké neformální diskuse. Jak bude reprezentovat republiku, jaký vztah si nastaví s členy vlády. Není to jen kladeč věnců, jak si možná někdo myslí. Neplní jenom příkazy druhých. Zapojuje se i do diskusí a já jsem přesvědčen, že právě pan Babiš by byl v těch diskusích velmi aktivní.